Text Size

Zova

Zova - Bazga
L: Sambucus nigra L. , Caprifoliaceae; E: Elder; D: Schwarzer Holunder
Žbun ili nisko drvo. Kora na stablu sivosmeđa, ispucala. Mlade grančice zelene sa upadljivim lenticelama. Na prelomu se vidi bela meka srž. Listovi naspramni, neparno perasto složeni. Cvasti cimozne, štitolike. Cvetovi sitni, beli do žućkasti, jakog mirisa. Cveta u junu. Plod sjajna crnoljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom.

Opširnije 

Rasprostranjenje:

Srednja i južna Evropa, mala Azija, Kavkaz. Raste po šumama, zapuštenim mestima, oko naselja, pored puteva, a gaji se i po parkovima. Pogoduju joj vlažna staništa.

Droga:

Kao droga se koristi cvet zove - Sambuci flos i plod zove - Sambuci fructus. Cvetovi se sakupljaju na početku cvetanja, krajem maja ili početkom juna. Beru se cele cvasti. Zreli plodovi se sakupljaju u septembru. Sakupljene cvasti se prosuše na suncu, a zatim suše na promaji. Suše se u što tanjem sloju i s vremena na vreme prevrću. Najbolje je sušiti ih u sušnicama na temperaturi do 400C. Osušene cvasti se prorešetaju da bi se odvojile cvetne drške. Kvalitetno osušena droga mora zadržati žutu boju. Pakuje se u kartonske kutije ili papirne džakove pazeći da ne dođe do gnječenja.

Plod se suši u sušnicama na temperaturi od 600C. Nakon sušenja se prorešeta da se odvoje peteljke.

Oficinalnost

Oficinalan je cvet zove bez peteljki - Sambuci flos sine stipitas po Ph Eur V, DAB 10, Helv. VII, BHP. 1990, Ph Jug IV, kao i plod zove - Sambuci fructus (recens) po Helv. V.

Zahtevi farmakopeje (Ph Eur V):

  • Sadrži najmanje 0.8% flavonoida računatih kao izokvercitrozid
  • Pozitivna TLC identifikacija za kafenu i hlorogensku kiselinu, hiperozid, rutin
  • Strane primese: najviše 8%; najviše 15% cvetova braon boje računato na 10 g droge
  • Gubitak sušenjem: najviše 10%, određeno za 1, 0 g sprašene droge (355) pri sušenju na 100-105ºC u toku 2h
  • Ukupni pepeo: najviše 10%

Hemijski sastav:

Cvet sadrži flavonoide, sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene, tanine. Plod sadrži i antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A, B.

Delovanje i upotreba:

Ispoljava dijaforetsko i antikataralno dejstvo. Koristi se kod gripa i nazeba, u lečenju hroničnog nazalnog katara i sinuzitisa. Plod se ređe koristi (laksativ i dijaforetik) i za izradu džema.

Napomena

Prilikom sakupljanja cvetova ne treba čupati i lomiti grane, pa onda skidati cvetove, jer to narušava normalni razvoj biljke i umanjuje produktivnost. Ako se cvetovi skidaju sa grana adekvatnim priborom, cvetovi se na jedom te istom mestu mogu ubirati svake godine.

Zova Sambucus nigra L. Caprifoliaceae, je vrlo interesantna lekovita biljka koja dobija na znalaju u poslednje vreme. Naime ona se već i plantažno gaji u cilju dobijanja cveta (Austrija, Nemačka , . .) i ploda , a daje sledeće vrste lekovitih sirovina:

  1. Flos Sambuci nigri
  2. Frictus Sambuci nigri
  3. Folium Sambuci nigri

 

Finansira:

 Swiss Agency for Development
and Cooperation SDC